TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

La importància de la salut bucodental en el teu bebè

La importància de la salut bucodental en el teu bebè

En termes de salut bucodental, mai no és massa d’hora. Les primeres experiències del teu bebè -tals com la lactància, l’ús de biberó o els primers aliments- provoquen que aquests experimentin canvis de manera constant. De vegades, aquests seran lleus i no els resultaran molests, però n’hi haurà d’altres que els hi puguin produir incomoditats o dolors que afectin directament al seu estat d’ànim.

L’adopció d’hàbits saludables en la cura de la boca a una edat primerenca és fonamental. Això implica començar fins i tot abans del primer any, quan encara no s’ha donat l’aparició de les primeres dents. De fet, ja durant el període de lactància, els bebès poden començar a desenvolupar càries. Cuidar la seva boca de manera preventiva ens ajudarà a evitar problemes posteriors.

Com has de cuidar la salut bucodental del teu bebè abans de l’aparició de les primeres dents?

El primer a què ha de prestar atenció és a les seves genives. Entre els 3 i els 9 mesos encara no hauran començat sortir-li les primeres dents, però això no impedirà que els bacteris es mantinguin a les seves genives, provocant l’aparició de càries o altres patologies. Per evitar això, hauràs d’ajudar a mantenir neta la zona, ajudant-te d’una gasa o didal de silicona i passant-la suaument al voltant de les seves genives, llengua, paladar i galtes.

Factors com la presa de biberó o l’ús prolongat del xumet poden resultar perjudicials a la llarga. De fet, una de les conseqüències més comunes és la coneguda com a “Càries del biberó”, i pot afectar des del període de lactància fins als 4 o 5 anys. Aquesta es produeix per l’exposició constant a líquids que contenen sucres, com la llet materna, sucs de fruites o altres refrescs. Aquests sucres es mantenen a les genives dels bebès i potencien l’aparició de bacteris que provoquen el desenvolupament de càries.

Per impedir això, resultarà suficient amb evitar que el teu bebè s’adormi amb el biberó a la boca o prolongui excessivament l’ús del xumet. També hauries d’evitar enfredar el seu menjar bufant-ne directament o mullar el seu xumet a begudes ensucrades.

Un cop hagin aparegut les primeres dents, com has d’actuar?

El procés d’erupció de les dents sol començar entre els sis mesos de vida i el primer any. Durant aquest període, el teu bebè pot mostrar-se més inquiet i irritable a l’hora de dormir. Per calmar aquestes molèsties existeixen gels bàlsams per les genives que ajuden a protegir-les i alleujar les molèsties.

D’altra banda, aquest moment resulta clau per introduir i interioritzar els primers hàbits simples de neteja bucodental. També es recomana fer la primera visita al dentista. D’aquesta manera, podrà assegurar que l’aparició de les primeres dents es dona amb normalitat i que no existeix cap mena de trastorn o patologia bucal. A més, en cas d’haver-n’hi, podrà actuar-se amb suficient antelació per a pal·liar conseqüències futures.

La Sociedad Española de Odontopediatría insisteix en la necessitat d’incloure el raspallat de dents un cop es dona l’aparició primerenca d’aquests, un fet a què sovint no es dona suficient valor. Hi ha qui considera -erròniament- que, en tractar-se de la seva dentadura de llet, la qual acabarà caient, no resulta tan important mantenir la seva cura. No obstant això, aquest període resulta fonamental, ja que una bona cura bucodental ajudarà a l’adequada masticació dels aliments, facilitarà que el teu petit aprengui a parlar i pronunciar correctament, i mantindrà l’espai necessari per permetre la sortida a les dents definitives.

A aquesta edat, el raspallat l’hauran de realitzar els pares, recomanablement amb pasta fluoritzada de la mida d’un granet d’arròs. Un cop el nen sigui capaç de fer-ho per si mateix, l’haurem d’oferir certa autonomia, sempre revisant que realitzi una neteja després de cada àpat.

________________________

Per evitar qualsevol mena de malaltia bucodental, la prevenció resulta clau. Acompanyar els primers anys del teu bebè amb una cura i rutina adequades, farà que interioritzi tota mena d’hàbits que l’acompanyaran al llarg de la seva vida. Quan abans s’incorporin aquests hàbits, abans s’abastiran els beneficis, i tal com hem esmentat a l’inici; en termes de salut bucodental, mai no és massa d’hora.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp