TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

La importància de la Salut Bucodental durant l’adolescència

La importància de la Salut Bucodental durant l’adolescència

L’adolescència és una etapa marcada per tota mena de canvis; tan físics, com psicològics i socials. En aquest període s’interioritzen aquells hàbits que han estat adquirits al llarg de la infància, així com s’assenten les bases de com cada persona es desenvoluparà durant l’edat adulta. És, per tant, el moment ideal per a acabar de traslladar la importància que pren la salut bucodental durant l’adolescència i així inculcar tota mena d’hàbits que puguin interioritzar-se i guiar als joves al llarg de la seva vida.

La salut bucodental durant l’adolescència resultarà decisòria davant tota mena de desencadenants futurs, tan relatius a la salut bucal com també a la general. Ara bé, com ha de cuidar-se la salut bucodental durant l’adolescència?

Un dels aspectes que en major mesura caracteritza l’adolescència és l’increment de l’autonomia personal. Els adolescents comencen a relacionar-se i actuar de manera individual, i ja no es guien tant per allò que diuen o fan els seus pares. La seva salut bucodental, per tant, pot veure’s afectada. Els joves ocupen el seu temps amb tota mena d’activitats, entre les quals es troba l’augment de consum de menjar ràpid, begudes alcohòliques o ensucrades i tota mena de snacks amb alt contingut en sucres. Tot això impacta de manera directa en la seva salut bucal i, de fet, una de les afeccions més comunes en aquesta franja d’edat és l’aparició de càries.

Malgrat això, mai no és massa tard com per encarrilar de nou les seves actituds envers la seva cura personal -en tots els seus vessants-, i serà el moment de traslladar la importància de que aprenguin a cuidar-se amb criteri propi i autonomia, ja que la responsabilitat respecte de les possibles conseqüències passarà a ser completament seva.

Consells per guiar la salut bucodental dels adolescents

  1. La importància de les revisions periòdiques.

Durant la infància, els responsables d’assegurar que es duen a terme totes les revisions necessàries són els pares, però una vegada arribats a l’adolescència, els joves hauran de començar a gestionar les seves pròpies revisions i a comprendre la seva importància. Malgrat no detectar cap problema bucodental, hauran d’acudir al dentista periòdicament, i d’aquesta manera podran prevenir-se possibles anomalies o malformacions, actuant a temps en cas de resultar necessari. Si s’interioritza el costum d’acudir anualment al dentista, l’hàbit es mantindrà també en l’edat adulta, garantint una cura i desenvolupament adequat.

  1. El manteniment i importància de la higiene dental.

Partint de què els pares hagin inculcat durant la infància tota mena d’hàbits d’higiene dental -com el raspallat de dents un mínim de dues vegades al dia o l’ús de fluor i fil dental- aquests es perpetuaran al llarg de l’adolescència, arribant fins i tot a incrementar-se en comprendre els joves la seva importància, repercussions i valor.

No obstant això, els pares no han de desentendre’s per complet, ja que sovint aquest tipus de rutines poden posicionar-se en un segon pla, la qual cosa provocarà que a mesura que passin els anys, comenci a deixar-se de costat. S’haurà, per tant, d’assegurar el seu compliment i assimilació.

  1. Una alimentació sana i equilibrada

Com s’ha esmentat anteriorment, durant l’adolescència s’incrementa la vida social dels joves i, sovint, també ho fa el consum de menjar tractat i begudes ensucrades. És per aquest motiu que resulta imprescindible que els joves comprenguin la importància de mantenir una dieta sana i equilibrada, assimilant les seves repercussions i necessitat. El consum excessiu d’aliments insans, així com l’aparició de possibles trastorns alimentaris, afecten directament en la salut general, i pel que fa a la salut bucodental, poden arribar a provocar l’aparició de càries, la pèrdua de dents, la reducció de les genives o la hipersensibilitat dental, entre altres.

  1. Necessitat (o no) d’ortodòncia

Normalment és durant l’adolescència que es detecta la necessitat de corregir malformacions o possibles disfuncions dentals amb l’ús d’ortodòncia. Habitualment es fa ús de brackets metàl·lics, però any rere any va guanyant protagonisme l’ortodòncia invisible, per aspectes no només estètics sinó també de comoditat.

En relació amb això, els joves hauran de prestar major atenció a la seva boca, mantenint una cura i higiene adequades i, com resulta obvi, portant al dia totes les revisions necessàries per a garantir el correcte transcurs del tractament.

  1. Protecció de les dents durant l’esport

Gran part dels adolescents realitzen activitats esportives extraescolars durant el seu temps lliure, i algunes d’aquestes poden suposar un risc per la seva dentadura. Molts esports impliquen el contacte físic directe, la qual cosa pot arribar a produir cops, xocs o contusions que poden provocar fins i tot la pèrdua o fractura de peces dentals.

Amb l’objectiu d’evitar, en la mesura del possible, tot aquest tipus de conseqüències, es busca generar el costum d’utilitzar protectors bucals que, en ser de tan senzill funcionament, poden resultar un aspecte clau en termes de prevenció.

_____________

Tot i que durant l’adolescència, el poder d’influència dels pares perdi força, aquests no han de deixar d’involucrar-se per tal d’assegurar que els diferents hàbits, costums i rutines s’interioritzen adequadament. Una vegada els joves passin a l’edat adulta hauran assimilat tota mena d’aspectes que els ajudaran a mantenir, durant tota la seva vida, un estat de salut apropiat.

Fes una ullada al nostre article sobre la Importància de la Salut Bucodental en el teu bebè.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp