TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Menopausa i Salut Bucodental

La menopausa pot comportar tota mena d’afectacions a nivell físic i psicològic, donats els canvis hormonals pels quals passen les dones durant aquesta etapa. No obstant això, i tot i que sovint no es tingui en compte, la menopausa també pot repercutir en l’estat de salut bucodental.

A partir dels 45 anys, aproximadament, les dones travessen un període de canvis hormonals que comporten, progressivament, el cessament de la seva menstruació de forma definitiva.  Això comença amb una disminució del nivell d’estrògens i progesterona i, donats els seus símptomes i característiques, l’estat de salut bucodental pot veure’s afectat.

Com afecta la menopausa a la Salut Bucodental?

Els efectes més habituals de la menopausa en la salut bucodental de les dones són els següents:

Gingivitis o periodontitis

Amb l’edat i la menopausa, les genives acaben debilitant-se i incrementant la seva sensibilitat, el que pot donar pas a una possible gingivitis. Resulta habitual apreciar l’enrogiment i recessió de la geniva, davant el que s’ha d’actuar amb brevetat, per evitar que derivi en casos de periodontitis.

Sensació de boca seca

Donats els canvis hormonals propis de la menopausa, la secreció de saliva pot disminuir considerablement. Això, a més de resultar potencialment molest, pot derivar en altres problemes, com un increment de les infeccions o l’aparició de mal alè.

Reducció de la mucosa

Així com la saliva, la mucosa també es veu debilitada pels canvis hormonals durant la menopausa. Ha d’extremar-se la higiene i mesures preventives, ja que aquesta debilitació de la mucosa pot accentuar clarament possibles complicacions.

Deteriorament dental

Amb el pas dels anys, les dents van perdent de forma natural el seu esmalt i lluentor. Sumant-ne, en aquest cas, els efectes de la menopausa, pot accentuar-se aquest deteriorament, el que alhora pot donar pas a problemes d’erosió dental o l’aparició de càries.

Síndrome de la boca ardent

És possible que, durant la mateixa menopausa, pugui arribar a sentir-se una sensació de formigueig,  coïssor o adormiment de la llengua, genives o llavis. Això es coneix com a síndrome de la boca ardent. Davant molèsties excessives, resulta convenient acudir al dentista.

Consells per cuidar la Salut Bucodental durant la menopausa

Per evitar que el nostre somriure pateixi les conseqüències de la menopausa, el principal focus d’atenció l’haurem de centrar en la prevenció.

Tant el raspallat dental com l’ús de fil dental i col·lutori han de prevaldre amb major èmfasi, ja que funcionaran com a base per garantir una bona cura diària i un estat de salut oral adequat. Gràcies a això, reduirem considerablement l’aparició de placa bacteriana, el que resultarà imprescindible per evitar que derivi en les complicacions mencionades. D’altra banda, és recomanable utilitzar una pasta dental amb menor índex abrasiu, per evitar així qualsevol dolor o molèstia a les genives.

A més d’això, el cessament d’hàbits com el consum de tabac o alcohol també poden suposar tota mena de beneficis davant les conseqüències de la menopausa. Alhora, incrementar la hidratació diària i fomentar una dieta rica en nutrients com el calci o les vitamines A, C i E ajudaran a enfortir les peces dentals i mucoses.

Finalment, i com en qualsevol etapa de les nostres vides, visitar l’odontòleg amb regularitat garantirà el control de l’aparició de possibles irregularitats i complicacions i ens permetrà actuar amb temps per a evitar majors conseqüències.

Des de Clínica Incaden, et recomanem assistir al dentista de forma anual per a dur a terme una higiene professional i una revisió general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp