TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Malalties més comunes de la llengua

Les nombroses funcions que acompleix la nostra llengua demostren, clarament, com es tracta d’un múscul fonamental. No obstant això, sovint la seva cura resta en segon pla, el que pot afavorir al desenvolupament d’alguna de les malalties més comunes de la llengua.

La llengua és la principal encarregada que puguem mastegar, tragar o degustar aliments, així com que puguem pronunciar i vocalitzar correctament. Per això, és un múscul al qual hauríem de prestar especial atenció i, davant de qualsevol irregularitat, prendre mesures i visitar al nostre odontòleg. A continuació, et presentem les diferents malalties més comunes de la llengua:

Candidiasi oral

La candidiasi oral és una infecció provocada per un excés del fong càndida. Habitualment, es manifesta mitjançant l’aparició de taques blanques a la superfície de la llengua o les genives. És possible que sota aquestes taques es formi una capa vermellosa o, fins i tot, sagnant.

Les persones amb major predisposició a patir candidiasi oral són aquelles que compten amb un sistema immunitari dèbil, pel que sol manifestar-se en adults amb malalties cròniques o VIH i en bebès. Aquest tipus de malalties resulten senzilles de contagiar, tal com destaca la SEPA al seu article “Els petons transmeten bacteris… i malalties periodontals”, per la qual cosa l’afectat haurà de prendre precaucions per evitar el seu contagi.

En qualsevol cas, davant de qualsevol signe d’estar patint candidiasi oral, resultarà imprescindible acudir a un odontòleg, qui pautarà el tractament més adequat a dur a terme, normalment, un antifúngic oral.

Liquen Pla Oral

El liquen pla oral consisteix en la malaltia no infecciosa més comuna de la mucosa oral. Es manifesta amb l’aparició de taques blanques o vermelles que poden resultar asimptomàtiques o bé causar picors o erupcions.

Aquesta patologia és de tipus inflamatori i crònic, per la qual cosa l’afectat podria patir la seva desaparició i aparició freqüentment. Normalment, es vincula amb pacients amb desordres immunològics o Hepatitis C.

Tot i no ser contagiosa, resultarà fonamental acudir a l’odontòleg perquè valori el cas i determini el tractament més encertat, sigui bé una mostra mitjançant una biòpsia o la recepta de medicació.

Leucoplàsia

La leucoplàsia resulta freqüent en adults, ja que ve provocada per origen irritatiu, sigui bé pel contacte de les mateixes dents, de pròtesis dentals o, fins i tot, del consum de tabac o alcohol. Aquesta afecció produeix l’aparició de taques blanques a la llengua o la cara interna de les galtes.

Normalment, la seva curació resideix en l’eliminació de les causes d’aquesta irritació. No obstant això, resulta altament recomanable acudir a l’odontòleg, ja que aquesta patologia podria ser un senyal primerenca d’un possible càncer oral.

Anquiloglòssia

L’anquiloglòssia fa referència a una alteració relacionada amb la mida del fre lingual, el qual resulta massa curt. Això provoca una clara restricció del seu moviment, el que deriva en diverses molèsties al menjar, parlar o tragar.

No existeix una causa concreta que determini la raó de patir aquesta patologia, tot i que el factor genètic compta amb un gran pes. El més freqüent és que es detecti en nounats, ja que el patiment d’anquiloglòssia pot ocasionar problemes en la lactància materna.

En funció del grau de molèstia que provoqui, s’haurà de valorar el seu tractament i, en cas de ser necessari, es procedirà a una intervenció quirúrgica.

Macroglòssia

La macroglòssia consisteix en un trastorn que afecta la mida de la llengua, provocant que sigui més gran del normal. Això pot resultar molt molest, ja que, de la mateixa manera que l’anquiloglòssia, ocasiona problemes per a menjar, parlar o mastegar. A més, també pot influir negativament en l’estètica de l’afectat.

En aquest cas, el seu origen és hereditari i congènit, i se sol vincular amb persones amb Síndrome de Down, Síndrome de Beckwith-Wiedmann o Hipotiroïdisme. Normalment, és fàcilment detectable durant la infància, per la qual cosa, davant de qualsevol signe, el més convenient serà acudir a l’odontòleg. D’aquesta manera, es podrà procedir al seu tractament de forma primerenca, portant a terme una cirurgia en cas de resultar necessari.

Llengua geogràfica

Es coneix com a llengua geogràfica a l’alteració glossitis migratòria benigna. Això és així donat que la forma en què es manifesta, mitjançant unes taques blanques o vermelles i clivelles a la superfície, poden recordar a un mapa.

Les seves causes són variades, i poden anar des del dèficit de vitamines fins al patiment d’estrès o ansietat, passant també per canvis hormonals en dones o certes predisposicions genètiques. Sovint, els seus símptomes desapareixen sense necessitat de tractament, però resultarà de gran ajuda mantenir una bona higiene oral i evitar el tabac, alcohol i aliments molt calents o picants.


Davant de qualsevol indici que pugui indicar el patiment d’alguna de les malalties mencionades, resultarà imprescindible reforçar la nostra higiene oral i acudir a l’odontòleg. D’aquesta manera, es podrà tractar qualsevol afecció amb temps suficient per a evitar que derivi en complicacions majors. A Clínica Incaden tractarem el teu cas de forma professional i personalitzada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp