TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

L’edentulisme

L’edentulisme és una de les afeccions bucodentals amb major impacte en el nostre dia a dia. Consisteix en una cosa tan comuna com ho és la pèrdua -total o parcial- de peces dentals. Això no només comporta conseqüències a nivell estètic, sinó que a més també pot comprometre la funcionalitat de la nostra boca.

Què és l’edentulisme?

Tal com hem mencionat, l’edentulisme és el terme tècnic que defineix la pèrdua de les dents definitives. Tot i que, habitualment, relacionem aquesta afecció amb la tercera edat, el cert és que poden perdre’s peces també durant l’adultesa.

L’edentulisme pot diferenciar-se en dos tipus: total o parcial. D’una banda, el total fa referència a la pèrdua de totes les dents d’una arcada, per la qual cosa es tracta d’una situació més extrema. En cas de l’edentulisme parcial, aquest es dona quan únicament s’ha perdut una o vàries peces.

Causes

Les causes que poden comportar la pèrdua de les dents són diverses. Normalment, es vinculen a factors adquirits, tot i que, i encara que sigui poc freqüent, també es pot deure a factors congènits.

Els motius més freqüents pels que podem patir edentulisme són els següents:

  • Una higiene oral deficient

Mantenir mals hàbits d’higiene oral no només perjudica l’estètica del nostre somriure, sinó que, a més, comporta tota mena de conseqüències més greus que poden afectar directament el nostre estat de salut.

Les principals conseqüències d’una mala cura de la higiene oral i, per tant, els principals motius pels quals podríem patir la pèrdua de peces dentals són l’aparició de càries o malalties periodontals com la gingivitis o la periodontitis.

Ambdues afeccions es deuen a la presència acumulada de placa bacteriana. Aquesta acaba danyant directament l’estructura de la peça dental afectada, el que, en casos més desenvolupats -i no tractats a temps- acaba provocant la pèrdua de la dent.

  • Traumatismes

La principal causa externa que provoca edentulisme són els cops o traumatismes dentals.

En cas d’haver patit un cop que hagi provocat la caiguda d’alguna dent, ha d’actuar-se de forma immediata. Serà de gran importància recuperar la peça dental, agafar-la per la corona, netejar-la i intentar tornar a col·locar-la en la seva posició, pressionant amb una gasa si fos precís. Si la ruptura ha estat parcial, haurem d’aplicar una compresa freda a la zona per evitar la inflamació. En cas de no haver patit massa danys, és possible, fins i tot, reimplantar la dent amb seguretat.

En el següent post del nostre perfil d’Instagram tens més informació respecte de com actuar davant la ruptura d’una dent: https://www.instagram.com/p/CaFSklFopep/

Conseqüències

L’edentulisme comporta nombroses conseqüències per a l’afectat, tant en el seu estat de salut bucodental com general. Totes aquestes poden comportar una disminució clara de la seva qualitat de vida. Les més destacades són les següents:

  • Conseqüències estètiques: El principal problema derivat de la pèrdua de peces dentals és el seu impacte estètic en el nostre somriure. La falta d’una -o varies- peces pot comportar clars problemes d’autoestima, en tractar-se d’un aspecte fàcilment apreciable a simple vista. A més, el seu impacte en l’estructura facial també resulta evident, amb major incidència si l’edentulisme es dona a l’arcada superior, el que produeix un clar envelliment del rostre.
  • Problemes en la pronunciació: En cas que ens faltin certes peces dentals, amb major afectació si són les davanteres, pot veure’s afectada la nostra capacitat de pronunciar correctament segons quines consonants.
  • Problemes en la deglució: Clar està que, la falta de dents, dificulta directament la nostra masticació dels aliments. Això comporta de forma directa problemes i dificultats també en la deglució. Ambdues afeccions poden acabar provocant diversos problemes intestinals i digestius.
  • Problemes de mossegada: En perdre certes peces dentals, les peces adjacents tendiran a ocupar l’espai que resta buit. Això provoca que es produeixin problemes de mossegada i oclusió, ja que la correcta alineació dental es perd completament.
Tractament

Una bona notícia després de tot el comentat és que, avui dia, l’edentulisme té solució.

Per això, serà imprescindible assistir al dentista, on es determinaran les causes que han portat a la pèrdua d’una o vàries peces dentals. En funció de cada cas particular, es desenvoluparà un tractament ajustat a les necessitats de cada pacient.

La principal diferència entre un tractament o altre serà el tipus d’edentulisme patit, si ha estat total o parcial, i el nombre de peces caigudes.

Un dels tractaments més habituals en casos d’edentulisme parcial és l’ús d’implants dentals. A través d’aquests, se substituirà l’arrel de la dent perduda mitjançant un procés d’osteointegració. Després d’això, es col·locaran les corones dentals, que seran les encarregades de tornar a la peça la seva forma, aspecte i color. En cas que la pèrdua sigui de múltiples peces contigües entre si, es recorrerà a l’aplicació d’un pont dental.

Un altre dels tractaments més sol·licitats és el de pròtesis amovibles, de les quals n’existeixen dos tipus, les mucosoportades, que es col·loquen entre la geniva i l’os; o la sobredentadura, que es col·loca sobre els implants dentals.


Si has patit la pèrdua d’alguna peça dental, no dubtis en assistir de forma immediata al teu dentista. A Clínica Incaden duem a terme tota mena de tractaments que permetin retornar l’estètica i funcionalitat de les teves dents després del patiment d’edentulisme. No dubtis en concertar la teva cita, atendre’m el teu cas de forma professional i personalitzada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp