TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

La relació entre l’Alzheimer i la Salut Bucodental

La Malaltia de l’Alzheimer és, en l’actualitat, una de les malalties neurodegeneratives més comunes entre la població de la tercera edat. Aquesta s’associa amb l’atrofiament i mort  neuronal específica, i l’aparició dels seus símptomes comença lleument, sent el principal l’afectació de les parts del cervell que controlen el pensament, la memòria i el llenguatge.

L’Alzheimer afecta al voltant de 50 milions de persones al món, però les seves causes i origen segueixen sent una incògnita per la comunitat científica. Tot i que els avenços en la seva investigació es donen lentament, un estudi presentat recentment per la revista científica Science Advances ofereix certa esperança en la seva comprensió, havent descobert una evident relació entre la malaltia neurodegenerativa i un bacteri present en la periodontitis crònica, una malaltia comú de les genives. Els avenços en aquesta direcció comportarien un canvi significatiu en la comprensió de la malaltia, ja que deixaria de ser considerada únicament com a malaltia degenerativa i passaria a concebre’s alhora com a infecció.

Joan Potempa, microbiòleg de la Universitat de Louisville i director de l’equip que encapçala la investigació, va demostrar la presència del bacteri Porphyromonas gingivalis -patogen causant de la periodontitis crònica- al cervell de nombrosos morts per Alzheimer. La malaltia de les genives, també coneguda com a Piorrea, és una patologia comuna entre la població adulta, i es caracteritza per l’acumulació de placa bacteriana a les dents, comportant la inflamació de les genives i la destrucció gradual de l’os i el teixit. La seva aparició primerenca en la població adulta explicaria les raons per les quals poden donar-se alteracions en individus fins 20 anys abans de començar a manifestar símptomes de la Malaltia de l’Alzheimer, el que oferiria una línia interessant d’investigació en pro de la comprensió d’aquesta.

Amb l’objectiu d’assentar aquesta afirmació, els investigadors van realitzar estudis amb ratolins a qui provocaven infeccions bucals amb el bacteri Porphyromonas gingivalis, demostrant com el patogen en qüestió podia passar al torrent sanguini a través de les úlceres de la bossa periodontal, viatjant de la boca al cervell i colonitzant tant aquest com altres parts de l’organisme, arribant a desenvolupar la producció de la proteïna beta amiloide (Aβ), associada sovint amb l’Alzheimer.

D’altra banda, també s’identificaren al cervell de pacients amb Alzheimer uns enzims tòxics anomenats gingipaïns, secretats pels mateixos bacteris.  Aquests es correlacionaven amb dos marcadors diferenciats de la malaltia degenerativa: la proteïna tau, que contribueix al desordre de les comunicacions a l’interior de la cèl·lula, implicant la mort cel·lular; i l’etiqueta de la proteïna ubiquitina, que actua com a mediadora en processos cel·lulars induint a aquestes proteïnes que “ja no tenen utilitat” a destruir-se. Aquests gingipaïns tòxics s’identificaren també en persones mortes a una edat més primerenca que mai van ser diagnosticades amb Alzheimer, el que suggereix que podrien haver desenvolupat la malaltia en cas d’haver viscut més temps.

Tot i no haver-se descobert una evidència definitiva pel que respecta a la causa de la malaltia, l’equip afirmà poder encetar una nova línia sòlida d’investigació, ja que tal com els mateixos afirmen: “Els agents infecciosos han estat implicats en el desenvolupament i la progressió de la Malaltia de l’Alzheimer abans, però l’evidència de la causalitat no resultava convincent. Per primer cop, comptem amb proves sòlides que connecten al patogen gramnegatiu intracel·lular P. Gingivalis i la patogènesi d’Alzheimer.”

La importància d’una higiene bucal adequada

Tot i que la infecció cerebral causada pel Porphyromonas gingivalis no agreugi les seves conseqüències a causa d’una atenció dental deficient un cop diagnosticada la demència o algun dels seus símptomes, sí que resulta un esdeveniment primerenc que pot explicar el futur desenvolupament de la patologia en persones de mitjana edat, abans que aquestes comencin a patir el deteriorament cognitiu.

És per aquest motiu que la prevenció pot convertir-se en un aspecte clau, denotant la necessitat de mantenir una cura completa de la salut bucodental amb l’objectiu de reduir la probabilitat de patir malalties de la boca que puguin arribar a provocar la periodontitis. Tant el raspallat de dents amb la regularitat adequada -després de cada àpat- com l’ús de fil dental poden afavorir l’evitació d’infeccions. Ara bé, cap destacar que, d’existir precedents familiars que hagin patit la malaltia, resulta fonamental realitzar controls més complets i exhaustius a la teva Clínica Dental de confiança. A Clínica Incaden resolem totes les teves inquietuds, també des de casa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp