TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

La història de l’ortodòncia

La preocupació per l’aspecte del nostre somriure es remunta molts anys enrere en la història. Tot i que podem pensar que els tractaments d’ortodòncia són relativament moderns, s’han trobat mòmies egípcies amb bandes metàl·liques al voltant de les dents amb l’objectiu de mantenir la seva posició. Això denota com la voluntat de comptar amb un somriure perfecte ens ve de segles enrere.

Els tractaments d’ortodòncia han anat evolucionant al llarg dels anys amb l’objectiu de millorar els seus resultats i reduir la seva durada i, tot i que l’ortodòncia, tal com la coneixem avui dia, consisteixi en un tractament relativament innovador, al segle XVII ja es donaven els primers indicis d’ús d’impressions dentals.

Grecs, etruscs i romans

Una de les primeres evidències trobades en relació amb l’aspecte de les nostres dents s’atribueix al mateix Hipòcrates l’any 400 a.c., qui va escriure envers les diferents irregularitats dentals. 400 anys més tard, Aulus Cornelius Celsus, un enciclopedista i escriptor romà, destacava la necessitat de col·locar les dents permanents dels nens en la seva posició correcta, llevant la dent de llet -en cas de no donar-se la seva caiguda de forma natural-, i empenyent amb els dits la dent definitiva fins a portar-la a la seva posició adequada.

En el segle primer, Cayo Plinio Secundo, un militar i escriptor romà, indicava que, per aconseguir una correcta alineació de les dents, aquestes havien de llimar-se a mida per així corregir irregularitats.

Segle XVII

Al segle XVII, el pare de l’odontologia, el metge francès Pierre Fauchard, va inventar el bandeau; una peça de ferro amb forma de ferradura que contenia uns forats a través dels. quals es passaven uns fils que “lligaven” les dents col·locant-les de manera correcta i alineada.

Segle XIX

Christophe-François Delabarre, l’any 1819, va crear la coneguda com a “cuna” de filferro. Aquesta es col·locava directament en conjunts de dues dents per així mantenir-les al seu lloc. A més, s’aconseguia separar les dents apinyades inserint falques de fusta entre espais. El 1822, tres anys després, s’apostà per l’ancoratge occipital, que funcionava com. un arnès i es col·locava des de l’exterior de la boca exercint pressió a les dents.

Amb l’objectiu de formalitzar les diferents pràctiques que fins al moment s’havien anat adoptant per aconseguir la rotació de les dents o l’obertura de la mossegada dental, Chapin A. Harris, metge i dentista estatunidenc, va escriure el 1839 “The Dental Art: A Practical Treatise On Dental Surgery”, una publicació de 385 pàgines que va anar ampliant-se al llarg dels anys i que abastava la totalitat de les possibilitats odontològiques del seu temps.

Va ser a partir de 1880 que es tingué en consideració al “pare de l’ortodòncia moderna”, Edward Hartley Angle, qui identificà les vertaderes propietats d’una maloclusió o desalineació i es va encarregar d’oferir solucions amb aparells d’ortodòncia cada cop més eficaços.

Segle XX

Al segle XX, els ortodontistes van començar a ancorar els brackets. a les dents a través de filferros que es col·locaven al voltant de cada dent. Anys després, s’introduïren els adhesius dentals, que permetien enganxar el bracket a la superfície de la peça dental.

L’aposta per l’acer quirúrgic com a substitut de l’or i la plata també va permetre. comptar amb una millor manipulació del material i una reducció significativa dels costos.

El 1970 es van introduir al mercat també els brackets linguals.


En l’actualitat, la gran varietat de procediments d’ortodòncia del mercat permet oferir un tractament. ajustat a cada cas, tractant les necessitats concretes de cada pacient i afavorint que gran part de la població .pugui aconseguir el seu somriure somniat. A Clínica Incaden podrás comptar amb un tractament personalitzat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp