TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

La càries del biberó

La càries del biberó, coneguda a odontopediatria com a càries rampant, és una tipologia de càries que afecta, principalment, als bebès en període de lactància. No obstant això, i tot i que arriba al seu pic entre els 13 i els 24 mesos, pot donar-se fins al 4/5 anys.

Què és la càries rampant?

Es coneix com a càries rampant aquella que afecta la dentició temporal i que, tal com el seu nom indica, compta amb una ràpida capacitat d’extensió. Aquesta provoca la destrucció de la peça dental, donat que els bacteris s’alimenten de les restes de sucre acumulades a les dents o genives. Per consegüent, la superfície dental acaba per desmineralitzar-se.

Tot i tractar-se de la dentició temporal, i tot i que sovint es resti valor als seus efectes, resulta imprescindible tractar aquest tipus de càries, ja que les seves conseqüències van més enllà de la pròpia peça afectada i pot provocar repercussions a llarg termini.

Causes

La càries del biberó ve causada, majoritàriament, per dietes amb alts continguts en carbohidrats fermentables, principalment, làctics i sucres.

Durant la infància, l’exposició freqüent a la llet materna, sucs de fruites o altres aliments o begudes ensucrades, provoca que aquests sucres es mantinguin fixats a les mateixes dents o genives, el que afavoreix l’aparició dels bacteris que s’alimenten d’aquests. A major temps d’exposició i menor dedicació a la higiene oral, més probabilitats tindrà el petit de patir de càries, motiu pel qual, tot i tractar-se de peces temporals, la importància de la seva cura resulta clau.

Símptomes

El principal senyal de desenvolupament de la càries rampant és l’aparició d’unes taques blanques a la superfície de la peça dental. Amb el temps, aquestes acaben prenent una tonalitat groguenca o, fins i tot, ennegrida.

Resultarà de vital importància detectar de forma primerenca aquest tipus de càries, ja que d’aquesta manera es podrà procedir al seu tractament i reduir considerablement les seves conseqüències a llarg termini. En cas de no ser així, pot acabar perdent-se la peça dental afectada, el que comportarà múltiples problemes en la pronunciació i masticació que poden allargar-se de per vida.

Com evitar la càries del biberó?

Donades les causes d’aquest tipus de càries, la forma d’evitar-les en tindrà una estreta relació: una bona higiene oral i una dieta equilibrada.

Tot i tractar-se de peces no definitives, la seva cura resultarà igual d’important. Per aquest motiu, respectar les directius de neteja de l’odontopediatra i visitar amb regularitat al dentista, garantirà que l’estat de salut bucodental dels més petits avanci adequadament, el que, alhora, garantirà un millor estat de salut durant l’adultesa.

De la mateixa manera, no haurà d’eliminar-se al complet el consum d’aliments o begudes ensucrades, però si haurà de limitar-se en la mesura del possible.

A banda d’això, aprofitem per a transmetre’t les següents recomanacions:
  • No deixis que el teu bebè s’adormi amb el biberó a la boca, sigui quin sigui el seu contingut. Això farà que les seves dents o genives es mantinguin exposades als sucres tota la nit, afavorint clarament la fixació d’aquests i la consegüent aparició de bacteris.
  • Un cop al dia, com a mínim, hauràs de netejar la tetina del biberó i, davant. de qualsevol senyal de desgast, l’hauràs de substituir per una de nova.
  • Quan apareguin les primeres peces dentals, hauries d’evitar l’alimentació nocturna, tant de pit com de biberó, tal com recomana la SEOP. En adormir-se, el teu bebè deixa de secretar saliva suficient, cosa que facilita la proliferació dels àcids de les càries.
  • Alineat amb el punt anterior, un cop apareguin les primeres dents serà el moment d’emprendre el raspallat. El recomanable serà fer-ho després de l’esmorzar i, amb major importància, a la nit, després de l’última presa.
  • D’altra banda, abans de l’aparició de les mateixes dents, resulta altament recomanable netejar les genives amb una gasa o didal. Això les mantindrà sanes i facilitarà el procés de dentició.
  • Com hem vist, la detecció primerenca de la càries del biberó suposarà un clar avantatge per al seu tractament. Revisar sovint la boca del teu bebè i controlar l’erupció de les dents et permetrà actuar a temps abans de qualsevol irregularitat.
  • Finalment, les visites a l’odontopediatra garantiran que el teu bebè desenvolupi. adequadament l’aparició de peces dentals i compti amb un bon estat de salut dental durant la infància.

La cura de la salut bucodental és igual d’important a cada etapa de la teva vida, per la qual cosa, des de Clínica Incaden, t’animem a cuidar el teu somriure des del principi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp