TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Infecció de queixal

Resulta habitual sentir parlar del mal de queixals, una molèstia que gran part de la població ha patit algun cop a la vida. Tot i que les causes puguin ser variades, hi ha certes ocasions en què aquest dolor ens està indicant que el nostre queixal podria estar infectat.

La infecció de queixals es produeix quan els bacteris penetren a la capa més interna de la dent -la polpa- i acaben arribant a l’arrel. Això pot provocar un dolor molt persistent, molest i, fins i tot, punxant, i de vegades pot acompanyar-se d’un abscés dental, cosa que permet identificar fàcilment que es tracta d’una infecció. No obstant això, hi ha ocasions en què no resulta tan evident, pel que haurem de prestar atenció als principals signes i símptomes.

Per què s’infecta un queixal?

Com hem introduït, una infecció als queixals es deu, principalment, a la presència excessiva de bacteris a la boca. Aquest excés provoca que els bacteris penetrin amb facilitat a les capes més internes de la peça dental, atacant directament l’arrel i provocant així la seva infecció. També cap la possibilitat que aquest procés s’iniciï a través de les genives, afavorint que els bacteris acabin abastint la punta de l’arrel.

A la majoria dels casos, aquest excés de placa bacteriana es deu a una higiene oral deficient. Com hem vist en altres ocasions, en no raspallar les dents adequadament o no mantenir una bona cura dental, les conseqüències són clares i directes, i poden afectar el nostre estat de salut bucal i també general.

De fet, un motiu molt comú pel qual s’infecten els queixals del seny és, precisament, l’acumulació de restes d’aliments. Aquestes resten atrapades entre la dent i la geniva i, donada la posició dels queixals del seny, pot veure’s dificultada la seva adequada neteja.

D’altra banda, en pacients que pateixen la malaltia periodontal, aquesta acumulació de bacteris es concentra a les conegudes com a bosses periodontals. Aquestes consisteixen en l’espai existent entre la peça dental i la geniva i, de no ser tractades, pot anar augmentant i incrementant la presència de placa.

En el cas de càries no tractades, aquestes també poden derivar en una infecció del queixal. En situacions avançades, els bacteris poden arribar a abastir la polpa, provocant així la seva infecció.

Finalment, un altre possible motiu pot ser la presència d’una dent trencada o estellada. Aquesta implicarà l’existència de possibles orificis a la peça que permetran penetrar amb major facilitat als bacteris.

Els símptomes

Com és lògic, el principal símptoma d’estar patint una infecció al queixal és el dolor. Aquest es caracteritza per poder arribar a ser molt intens i punxant, el que pot suposar tota mena de conseqüències en el nostre dia a dia. De vegades, aquest malestar pot anar acompanyat de febre i dolor a les zones properes al queixal, com poden ser-ho la mandíbula, la gola o l’oïda.

En determinats casos, cap la possibilitat que la infecció de queixals provoqui, no tan sols la inflamació de la mateixa geniva, sinó també dels ganglis limfàtics de la zona del coll. En aquest cas, es tractaria d’una conseqüència habitual, ja que aquests ganglis formen part del nostre sistema immunitari.

D’altra banda, també és possible que els símptomes es desenvolupin en forma d’alteració bucal. El més habitual és patir de mal alè, sentir un sabor amarg a la boca, patir sensibilitat dental, sagnat de les genives o certes molèsties al mastegar. En casos molt greus, pot arribar a dificultar-se la capacitat per respirar o tragar, el que hauria de ser tractat de forma immediata.

Tractament i recomanacions

Donat que la infecció de queixals, tal com hem vist, pot deure’s a diferents causes, els possibles tractaments dependran de cada cas particular. Sigui com sigui, resultarà de gran importància tractar-la a temps, no només per a cessar el dolor, sinó també per evitar que la infecció es propagui a altres zones.

  • En cas que el motiu de la infecció sigui el patiment de periodontitis, el tractament a dur a terme pot ser. des d’una profilaxi professional fins a un raspatge o allisat radicular, passant per la possible necessitat d’una cirurgia. periodontal o, fins i tot, de procedir a l’extracció de la peça.
  • Si la causa resideix en l’existència d’una càries, el més habitual serà procedir a una obturació o empastament. D’aquesta manera, s’eliminarà el teixit danyat i es restaurarà l’anatomia de la dent.
  • En casos de pulpitis no tractada, també pot arribar-se a donar una infecció del queixal. En aquest cas, haurà de valorar-se si la pulpitis és reversible o irreversible. En cas de ser irreversible, pot resultar necessari dur a terme un tractament d’endodòncia.

Per tal de no arribar a aquest punt, hem d’evitar les principals causes que porten a la infecció. És a dir, hem de cuidar, per sobre de tot, la nostra higiene oral.

Tal com hem vist, el principal motiu que porta a la infecció del queixal és l’excés de placa bacteriana. Cuidant de la nostra higiene dental aconseguirem evitar l’aparició de placa, per la qual cosa, a més, també aconseguirem evitar la possibilitat de patir infeccions.

En cas que pateixis la infecció d’alguna peça dental, des de Clínica Incaden estudiarem les seves causes i t’oferirem un tractament ajustat al teu cas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp