TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Gingivitis i periodontitis | En què es diferencien?

En nombroses ocasions hem mencionat una afecció concreta que afecta les genives i la vora de les dents: la gingivitis. De fet, en odontologia en molt comú prendre mesures per a prevenir-la, donat que el seu desenvolupament és molt habitual en la població i pot derivar en la seva variant més greu: la periodontitis.

La malaltia de les genives ve provocada, generalment, per una acumulació de placa bacteriana, tant a les genives com a les dents. Són molts els motius pels quals es pot donar aquest excés de placa: consum excessiu d’aliments nocius per a les dents, una higiene oral deficient, poques o nul·les revisions dentals… Tot això acaba per formar una capa incolora i enganxifosa, composta per bacteris i sucres que ataquen directament les nostres dents. La resposta immunitària del nostre cos davant d’aquests atacs és la inflamació, motiu pel qual, davant de situacions d’acumulació de placa bacteriana, l’enrogiment i inflamació de les genives és el principal signe.

La gingivitis

La gingivitis és la variant precoç de la malaltia de les genives. En aquest cas, afecta principalment a les capes superficials de la geniva, a l’espai concret on aquesta s’ajunta amb la peça dental.

Donada la seva superficialitat, la gingivitis no provoca danys a les parts més profundes de la geniva, per la qual cosa no arriba a ferir greument dents ni ossos. Això permet que es tracti d’una afecció reversible.

Els principals signes
  • Sagnat de les genives en raspallar les dents o menjar segons quins aliments
  • Enrogiment i inflamació de les genives
Tractament

Per a revertir els signes i danys que provoca la gingivitis, hem de centrar el nostre focus d’atenció en la higiene oral. Tot i la inflamació i sagnat, no hem de deixar de raspallar les dents després de cada àpat. Per evitar incomoditats, es pot utilitzar un raspall de dents més suau de l’habitual, de manera que es mantingui l’eliminació dels bacteris sense causar cap dany. De vegades, resulta recomanable dur a terme una higiene professional que ens ajudi a eliminar els bacteris en profunditat.


La periodontitis

Pel que fa a la periodontitis, aquesta és la principal conseqüència greu d’una gingivitis no tractada. En aquest cas, la geniva funciona com una coberta protectora per a l’os que s’encarrega d’ancorar les dents a la seva posició adequada. Aquest conjunt d’estructures es coneix com a periodonci. La geniva afavoreix la protecció del periodonci, garantint que l’estructura dental no pateixi danys.

El que ocorre en casos de gingivitis severa és que els bacteris ataquen directament al periodonci, ocasionant, per tant, conseqüències i danys en la seva estructura interna.

Habitualment es veuen afectats el recobriment de l’arrel de la dent -el ciment-, l’os i les fibres encarregades de connectar l’os amb l’arrel de la dent -el lligament periodontal-. Aquests danys provoquen la formació d’espais entre l’arrel de la dent i la geniva, també coneguts com a “bosses periodontals”. Els bacteris queden atrapats en aquests espais, causant danys més directes en el periodonci. A llarg termini, això acaba danyant l’os, provocant a poc a poc la seva pèrdua i deixant espais cada cop més grans entre la dent i la geniva.

Els principals signes
  • Sagnat i inflamació de les genives
  • Retracció de les genives
  • Mal alè o halitosi
  • Mal sabor de boca
  • Dents fluixes o en posició incorrecta
Tractament

El tractament de la periodontitis depèn de la fase en què es trobi. El que resulta imprescindible, en qualsevol cas, és reforçar la higiene oral i garantir el seu desenvolupament adequat. A més, el més probable és que es requereixi una higiene professional que permeti una neteja exhaustiva de la boca. En ocasions, poden arribar a requerir-se també tractaments de cirurgia, sigui bé per a dur a terme l’extracció de les peces afectades o per obrir i netejar les bosses formades a les genives.

Quina és la diferència?

Un cop entès en què consisteixen ambdues afeccions, es facilita comprendre la seva principal diferència: el nivell de dany causat.

Mentre que la gingivitis provoca únicament inflamació i sagnat de les genives, d’una forma més superficial, la periodontitis ataca directament a les capes més internes, afectant l’os alveolar i els teixits del periodonci.

La periodontitis és, per tant, un nivell avançat d’una gingivitis que no ha estat tractada a temps. Per aquest motiu, i per evitar patir la malaltia de les genives, hem d’atendre qualsevol signe primerenc de gingivitis. D’aquesta manera evitarem que arribi a desenvolupar-se.


Des de Clínica Incaden, aprofitem per a recordar-te la importància de mantenir una cura oral adequada, raspallant les teves dents correctament i visitant el dentista anualment.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp