TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Gingivitis i depressió: Quina és la relació?

La relació entre la salut bucodental i la mental ja havia estat objecte d’estudi en altres ocasions -tal com vam veure a l’article de relació entre l’Alzheimer i la salut oral– i així ho confirma una nova investigació publicada a la revista Journal of Psychiatric Research.

En aquesta ocasió, el grup d’investigadors -encapçalat per Lisa Lotta Cirkel- posa el focus sobre la possible relació. entre la gingivitis crònica i el risc de desenvolupar depressió, revelant un menor risc de patir aquest trastorn en persones amb les genives sanes.

L’estudi

Per desenvolupar aquest estudi, els autors van analitzar una mostra de més de 3.500 .individus de més de 14 anys diagnosticats amb gingivitis crònica i uns altres 6.500 amb un bon estat de salut bucodental. Prop del 16% dels pacients diagnosticats amb gingivitis crònica va patir depressió en els 10 anys posteriors, a diferència de l’escàs 9% que va patir aquest trastorn amb un estat de salut oral adequat.

Després d’analitzar les dades resultants de l’estudi i les variables implicades, es va determinar que aquells pacients que patien gingivitis crònica tenien 1,82 cops més probabilitats de desenvolupar depressió en un futur, donant a entendre la correlació positiva entre ambdues afeccions.

Cap destacar, d’altra banda, que es revelà una major tendència a patir depressió en el grup d’edat que engloba des dels 21 fins als 50 anys, deixant entreveure que: “Sembla que existeix una forta associació entre els adults joves” tal com afirma el grup d’investigadors.

Les causes

Per donar resposta i així justificar la correlació entre la depressió i la gingivitis, els autors fan referència al caràcter inmunoinflamatori  com a. desencadenant entre ambdues variables. La inflamació derivada .del patiment de gingivitis està vinculada amb la neuroinflamació i el deteriorament .de la síntesi de serotonina, un neurotransmissor imprescindible per la inhibició de l’enuig, l’agressivitat o l’humor.

Resulta convenient incidir alhora en les derivacions que té el patiment de depressió en l’estat de salut -tant general com, en aquest cas, bucodental- de l’afectat, podent arribar a modificar la seva resposta immune i, conseqüentment,  la seva susceptibilitat davant l’acció dels bacteris que ocasionen el desenvolupament de malalties periodontals.

D’altra banda, els canvis en el comportament de persones amb depressió -tals com una menor cura. personal en termes d’higiene o el consum de tabac i begudes alcohòliques- perjudiquen greument l’estat de salut oral de l’afectat. Tal com afirma Cirkel: “Les restriccions en la higiene bucal i l’ús de pròtesis, així com el dolor o l’halitosi, podrien estar associats als símptomes depressius”.


D’acord amb els resultats i conclusions d’aquest estudi, queda suficientment demostrada la potencial relació. entre la malaltia de les genives i el patiment de depressió, el que dona pas a obrir una nova línia d’investigació que .incideixi en aquesta i proporcioni una anàlis més detallat.

La comprensió de la relació existent entre ambdues afeccions proporcionaria un major capacitat de prevenció. a través de metge de capçalera o la consulta odontològica habitual, tal com destaquen els autors de la investigació, que insisteixen que és important .comprendre com totes dues es veuen influïdes mútuament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp