TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

El fluor | Beneficis i propietats

El fluor és un mineral natural que es troba a les dents i els ossos, a més de trobar-se de forma natural a l’aigua, plantes, roques i aire. Aquest mineral permet, gràcies a les seves propietats, prevenir càries en nens i adults.

Donada la seva composició, afavoreix que la superfície externa de les dents -l’esmalt-, es reforci, tornant-se més resistent als atacs dels àcids que acaben provocant càries.

Què és el fluor?

Com hem avançat, el fluor és un element natural present al nostre organisme. Més concretament, es tracta d’un oligoelement, donat que la seva presència al nostre cos és menor a l’1%. No obstant això, resulta fonamental per al seu correcte funcionament i desenvolupament dels nostres ossos i dents.

Com a tal, el nostre cos necessita aquest fluor, i la nostra forma principal d’aportació és l’aigua que obtenim bevent o bé consumint certs aliments. Pel que fa als bebès, aquests l’obtenen a través de la llet materna.

Propietats del fluor

Donats els nombrosos beneficis del fluor per al nostre organisme i, alhora, per a la nostra salut bucodental, cada cop són més el nombre de productes destinats a la salut oral que incorporen dosis de fluorur. El més habitual és trobar-lo a pastes dentals, col·lutoris o suplements.

  1. Beneficis del fluor abans de l’erupció de les dents

Com ja vam veure a l’article de La importància de la salut bucodental en el teu bebè , la cura dental abans de l’erupció de les dents és imprescindible perquè el seu futur desenvolupament evolucioni adequadament. Per això, l’aportació de fluor durant els primers mesos de vida resulta imprescindible. Aquest pot obtenir-se a partir de la lactància materna i la ingesta de certs aliments o begudes. Tot això afavorirà que s’enforteixi l’esmalt dental abans de la seva erupció, reduint, per tant, la probabilitat de patir càries durant la infància. Això es coneix com a “benefici sistèmic”.

  1. Beneficis del fluor després de l’erupció de les dents

Un cop les peces dentals han erupcionat, l’obtenció de fluor segueix resultant de gran importància. Això és així donat que el fluor ajuda a remineralitzar l’esmalt dental, debilitant i revertint els signes primerencs de càries. En aquest cas, quan apliquem fluor a les nostres peces dentals a través de pastes dentals o col·lutoris, estem aplicant aquest a la superfície de les dents, el que proporciona un “benefici tòpic”.

  1. Altres beneficis del fluor

A part dels mencionats, el fluor que s’obté a partir d’aliments o begudes ofereix un altre tipus de benefici tòpic. Aquest es converteix en part de la saliva, el que afavoreix que les peces dentals estiguin en constant contacte amb petites quantitats de fluor. Gràcies a això, es permet la reconstrucció de l’esmalt debilitat.

Algun dels efectes aconseguits són:

  • Alentiment de la pèrdua de minerals de l’esmalt dental
  • Reversió dels primers signes de càries
  • Prevenció del creixement de bacteris orals nocius
  • Remineralització de l’esmalt
Possibles efectes adversos

Tot i tractar-se d’un element natural imprescindible per al bon desenvolupament del nostre cos, existeixen possibles efectes adversos en cas d’una exposició excessiva. Això es coneix com a fluorosis dental.

La fluorosis dental es produeix quan les peces dentals s’exposen a altes dosis de fluor abans de la seva pròpia erupció. Els símptomes clars són l’aparició de taques blanques a la superfície, sense cap mena de dolor associat.

El més habitual és que això es doni en nens d’entre 6 i 8 anys, donat que l’aparició de les dents permanents encara no s’ha completat. La causa més comuna d’aquesta exposició excessiva al fluor és que en aquestes edats resulta habitual tragar pasta de dents o col·lutoris bucals, el que provoca un consum de fluor molt elevat. La principal solució, per tant, és tractar de supervisar la higiene dels més petits, assegurant que la duguin a terme correctament.

Existeix un altre tipus de fluorosi que, en aquest cas, afecta directament als ossos. Aquesta és la fluorosi esquelètica. Els principals símptomes són la rigidesa i dolor articular i, amb el temps, pot acabar derivant en una calcificació dels lligaments. La causa principal que s’ha determinat davant d’aquest tipus de fluorosis són les altes dosis de fluor en l’aigua potable de segons quines localitzacions. Resulta imprescindible dur a terme investigacions que garanteixin la seguretat de l’aigua, assegurant que aquesta contingui dosis de fluor adequades.

 

Des de Clínica Incaden considerem imprescindible la correcta incorporació de les dosis adequades de fluor en la nostra salut bucodental. Per aquest motiu, davant qualsevol mena de dubte, et recomanem consultar amb els nostres professionals.                                                                                                                                        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp