TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Dietes de Moda i Salut Bucodental

Quan es parla del terme “dieta”, se sol pressuposar un estil de vida saludable, acompanyat de nous hàbits i amb tota mena de beneficis per al nostre cos. No obstant això, en ocasions aquesta idea és errònia, donat que algunes de les dietes més de moda actualment poden arribar a repercutir negativament en el nostre organisme si no les portem adequadament.

És per aquest motiu pel qual, sempre que busquem assolir algun objectiu de pèrdua de pes o bé vulguem optar per un estil de vida més saludable, hem d’informar-nos adequadament i conèixer la forma en què aquests canvis en l’alimentació poden afectar la nostra salut.

A continuació, exposem els diferents efectes que les dietes de moda poden tenir sobre la nostra salut bucodental i algunes maneres de pal·liar-los:

Dieta Detox

Les dietes Detox consisteixen en la ingesta de diferents tipus de sucs de fruites i verdures que afavoreixen una ràpida pèrdua de pes. Tot i que, com bé sabem, tant les fruites com les verdures són aliments potencialment saludables des d’un punt de vista nutricional, el cert és que contenen alts nivells de sucres naturals. Un consum excessiu de sucs de fruites i verdures pot suposar una exposició excessiva de les nostres dents a aquests sucres.

A més, en aquest tipus de dietes no es realitzen els àpats de manera fixa cada dia, sinó que la presa d’aquests sucs es realitza cada poques hores, per la qual cosa el temps d’exposició als sucres és més elevat.

Una possible forma de reduir aquest risc de desenvolupar càries seria prendre els sucs amb palleta -per a així evitar el contacte amb les dents-, prendre aigua després de la seva presa o raspallar les dents entre 30 i 60 minuts després de l’àpat.

Dieta Keto

Es tracta d’una de les dietes per excel·lència per la pèrdua de pes. En aquesta, es redueix la ingesta de carbohidrats i proteïnes i es potencia el de greixos saludables. En tant que s’incrementa el consum de greixos, el nostre cos els descomposta en cetones, el que es converteix en la principal font d’energia.

Aquesta dieta cetogènica redueix la ingesta de certs minerals de gran importància, com la vitamina A, la C o la K, i aquesta falta de vitamina C es tradueix en una mala cicatrització de les ferides, una mala salut periodontal o, fins i tot, a la llarga, una major tendència a la pèrdua de dents.

Una altra conseqüència negativa i molt comuna és el conegut com a “alè ceto”. Aquest es produeix per la crema de greixos per l’obtenció d’energia. És en aquest procés que els greixos es converteixen en les cetones mencionades. Una d’aquestes cetones es coneix com a “acetona” i s’allibera tant en l’orina com als pulmons, donant pas a una olor afruitada, metàl·lica o, fins i tot a acetona.

Dieta Vegana

Ja és sabut que aquelles persones que decideixen iniciar una dieta vegana sovint han de consultar amb un dietista expert. Aquest els proporciona alguns suplements vitamínics o proteics que únicament s’aconsegueixen a través de la carn o els làctics.

Algunes d’aquestes vitamines, com el calci, el fòsfor, la vitamina B12, la vitamina D o el ferro, són essencials per a la salut bucodental i pot resultar complicat mantenir els nivells necessaris en un tipus de dieta vegana.

Pel que respecta al calci, aquest resulta indispensable per la formació dels ossos i les dents. També ho és per a la contracció muscular i el funcionament del sistema nerviós. La falta de calci provoca un major risc de malalties de les genives i càries. Algunes opcions aptes per a vegans són la llet de soja i d’ametlles, el tofu, les mongetes o les verdures de fulla verda com els espinacs o la col.

Pel que fa al fòsfor, de nou la seva principal funció és la formació dels ossos i les dents. A més, també és imprescindible perquè el cos produeixi proteïna per al creixement, conservació i reparació de cèl·lules i teixits. Les possibles alternatives veganes són la soja, la fruita seca, les mantegues de fruita seca, els cereals, les llenties o les llavors de carabassa.

La vitamina B12 és la més escassa en els aliments vegans. És la que ajuda a la formació de glòbuls vermells en la sang i al manteniment del sistema nerviós central. Podem proporcionar al nostre cos vitamina B12 gràcies als espinacs, les ametlles o la pasta.

La vitamina D afavoreix l’absorció del calci i és clau per a enfortir els ossos i les dents. Aquesta pot obtenir-se gràcies a l’exposició a la llum solar. Alguns aliments rics en vitamina D són el tofu enriquit, la llet de soja o ametlla i els suplements d’origen vegetal.

Finalment, en el cas del ferro, el cos l’utilitza per fabricar tant l’hemoglobina -una proteïna dels glòbuls vermells que. transporta l’oxigen dels pulmons a diferents parts del cos- com la mioglobina -una proteïna que proveeix oxigen als músculs-. Una deficiència de ferro suposa l’aparició d’inflamacions o nafres a la boca. De manera vegana, pot obtenir-se a través de verdures de fulla fosca, pèsols, fruita seca o llavors.


Sempre que prenguem la decisió de començar qualsevol mena de dieta hem de fer-ho garantint que el nostre estat de salut es mantindrà equilibrat. Per això, des de Clínica Incaden et recomanem que visitis un professional que t’aconselli sobre els diferents canvis de la teva alimentació. En cas que detectis qualsevol repercussió negativa en el teu estat de salut bucodental, no dubtis a contactar-nos, tractarem el teu cas de manera personalitzada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp