TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Desgast dental | Causes, prevenció i tractament

De la mateixa manera que envelleix el nostre cos, també ho fan les nostres dents. El desgast dental es defineix com la pèrdua progressiva del teixit de la dent. Aquest desgast comença per la part més superficial i dura de la dent, l’esmalt, però pot arribar a afectar a la part més tova, la dentina.
Aquesta pèrdua resulta habitual quan es desenvolupa de forma progressiva, per la qual cosa no hauries d’alarmar-te a no ser que es doni prematurament.
Causes

Els tres fenòmens més habituals que provoquen el desgast dental són l’erosió, l’atrició i l’abrasió.

Erosió: L’erosió consisteix en la pèrdua progressiva de l’esmalt, provocada per una dissolució química o àcida, sense cap mena de bacteri implicat. Aquesta erosió és resultat  d’un consum freqüent, continuat o inapropiat d’aliments o begudes carbonatades o amb alts nivells d’acidesa. També pot venir causada pel reflux gastroesofàgic que pateixen persones amb trastorns alimentaris.

Atrició: L’atrició és la pèrdua progressiva de la part dura de les dents a causa de la masticació o grinyolament continu, el que produeix un contacte mecànic entre les peces superiors i les inferiors. Aquest desgast dental dependrà de cada persona i de l’ús que faci de la seva dentadura. En persones que pateixin bruxisme aquest desgast serà major.

Abrasió: L’abrasió és el desgast dental que no es produeix per les pròpies dents, és a dir, que és causat per elements aliens com el raspall dental, la pasta de dents, mossegar-se les ungles… Sovint es tracta d’accions de caràcter mecànic, com una tècnica incorrecta de raspallat de dents o l’ús de les peces dentals com a eina.

Prevenció

Les principals mesures per prevenir el desgast dental van estretament relacionades amb les causes principals mencionades anteriorment.

D’una banda, el consum de begudes carbonatades o aliments o begudes àcides hauria de ser limitat, evitant el raspallat de dents de forma immediata després de la seva presa. En aquest cas, l’àcid estova l’esmalt i es torna susceptible a danyar-se durant el raspallat. Alineat a això, es recomana utilitzar pastes de dents poc abrasives.

En cas de patir bruxisme, l’adequat seria acudir a un professional que s’encarregui de desenvolupar un tractament ajustat amb una fèrula de descàrrega que eviti el xoc de les peces dentals.

Pel que fa a la tècnica de raspallat, és molt important dur a terme una tècnica adequada que no danyi la dentadura. En cas de tenir dubtes sobre com dur-la a terme, des de Clínica Incaden estarem encantats d’ajudar-te.

A més, resulta imprescindible evitar, en qualsevol cas, l’ús de les dents com a eina per obrir, agafar o sostenir coses o objectes.

Finalment, realitzar visites periòdiques al dentista et permetrà detectar a temps qualsevol senyal de desgast dental, el que possibilitarà tractar-lo a temps i minimitzar així els seus efectes.

Tractament

En cas que el desgast es trobi en un punt de major desenvolupament, pot resultar necessari   dur a terme un tractament que minimitzi els efectes que aquest pugui causar sobre la utilitat i funcionalitat de les nostres dents.

La principal solució envers el desgast dental és la restauració. Existeixen múltiples tècniques en funció del grau de desgast de la peça i les seves necessitats concretes.

En casos lleus, en serà prou amb una reconstrucció senzilla duta a terme amb material de farciment com resina composta, ceràmica o zirconi. Aquests materials permeten que la reconstrucció gaudeixi d’un aspecte natural, resultant pràcticament imperceptible.

Si el desgast es troba en un estat avançat, podria arribar a requerir-se una reconstrucció major, podent anar aquesta des de la col·locació de caretes a la part davantera de la dent fins a la col·locació de pròtesis dentals com corones.

En qualsevol cas, el professional s’encarregarà que el tractament dut a terme proporcioni al pacient un resultat natural.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp