TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

TRUCA'NS

93 231 12 16

HORARI

Dilluns - divendres: 8.30h - 20.00h

RESERVA LA TEVA CITA >

El teu somriure perfecte a un sol clic

Les dents de llet: Per què són importants?

Les dents de llet, tot i  comptar amb un caràcter temporal, resulten de gran importància per al correcte desenvolupament bucodental d’un bebè. Per aquest motiu, ha de prestar-se especial atenció a la forma com aquestes erupcionen i han de cuidar-se d’igual manera que si es tractés de la dentició definitiva.

Per què són importants les dents de llet?

Les dents de llet són les primeres peces dentals en sortir a la boca d’un bebè, i es compta amb un total de 20 -deu a dalt i deu a baix-. La seva estructura és molt similar a la de les dents definitives, comptant aquestes amb una corona, una capa d’esmalt, la dentina, la seva corresponent arrel i la polpa.

Entre les diferents funcionalitats d’aquestes, en destaquem les següents, que denoten la seva clara importància:

  • Permeten mossegar i mastegar.
  • Faciliten una pronunciació adequada un cop comencen a pronunciar-se les primeres paraules.
  • Serveixen de guia i mantenen l’espai necessari per a la correcta erupció de les dents definitives.
  • Aconsegueixen evitar dolors i flegmons, el que podria derivar en altres complicacions.
  • Els permet comptar amb un bonic somriure i, per consegüent, amb una bona autoestima.
Quan comencen a sortir i a caure?

Habitualment, les dents de llet apareixen entre els 6 i 12 mesos d’edat. L’usual és que hagin sortit totes, aproximadament, als dos anys i mig -incloent-ne els queixals-.

Pel que fa a l’ordre adequat d’erupció, i d’acord amb el Consell General de Dentistes, primerament, entre els 8 i els 10 mesos, erupcionen els incisius centrals inferiors i superiors; a continuació, entre els 11 i 13 mesos, els laterals; després d’aquests, al llarg dels 16-18 mesos, surten els primers molars; a partir dels 19 mesos i fins als 20 els canins superiors i inferiors; finalment, i fins als 28 mesos -moment en què hauria de finalitzar l’erupció de tota la dentadura- surten els segons molars.

No és fins als 5-6 anys que les peces dentals haurien de començar a caure, donant pas a les definitives entre els 7 i els 12 anys d’edat. De fet, la primera dent definitiva en erupcionar és un molar, i se’l coneix com a “molar dels 6 anys”. Sovint pot confondre’s amb una dent de llet, no obstant això, la seva mida és major i permet garantir una bona oclusió.

I si no cauen quan toca?

Quan es dona un endarreriment en la caiguda natural de les dents pot arribar a presentar-se una doble fila de peces dentals, el que es coneix com a “dents de tauró”. El que succeeix és que les dents definitives comencen a erupcionar a l’espai limitat que troben lliure.

Això resulta bastant habitual -un de cada deu nens presenta “dents de tauró”- i no cal preocupar-se en excés. No obstant això, no hem de forçar pas la caiguda de les dents de llet des de casa. Un professional valorarà la situació i aportarà la solució idònia en cada cas.

Com han de cuidar-se?

Tal com hem introduït, tot i que les dents de llet acabaran per caure, això no implica que hagi de deixar-se de banda la seva cura. Mantenir-les sanes i cuidades resultarà imprescindible  per poder comptar amb unes dents definitives saludables.

En aquest article, trobaràs tota la informació necessària respecte de com has de cuidar la salut bucodental del teu bebè, tant abans com després de l’erupció de les primeres dents.

D’altra banda, ha de tenir-se en comte que l’erupció d’aquestes primeres dents no  sempre és agradable per als petits i, de fet, aquests poden patir diferents símptomes i molèsties durant el procés. La inflamació de les genives, la saliva abundant, la irritabilitat o ganes de mossegar i l’alteració de la son o falta d’apetit són els símptomes més habituals.

Per alleugerar aquestes molèsties, et recomanem el següent:

  • Aplicar fred -no excessiu- a la zona.
  • Netejar freqüentment el possible excés de saliva per així evitar que apareguin irritacions a la zona.
  • Fregar les genives del bebè amb el dit embolicat a una gaseta.
  • Comptar amb mossegadors perquè així pugui utilitzar-los quan es generin molèsties o ganes de mossegar.

El correcte desenvolupament de les dents de llet garantirà que el nostre petit compti amb un gran somriure al llarg de la seva vida. Per aquest motiu, a Clínica Incaden t’animem a que la seva educació bucodental comenci des de llavors. 😊

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

WhatsApp WhatsApp